Fertilizimi In Vitro (IVF)

Kjo procedure konsiston ne bashkimin e qelizave seksuale (spermatozoidit dhe vezes) ne laborator, me qellim qe te formohen embrione te fertilizuar per ti transferuar ne uterusin e nenes. Fertilizimi i ovociteve mund te behet ose nepermjet teknikes se IVF ose me ane te Injektimit Intracitoplazmatik te Spermes (ICSI).

IVF keshillohet per:

  • Paciente per te cilet trajtime te meparshme, me te thjeshta psh: IUI, nuk kane rezultuar te suksesshme.
  • Gra me mungese ose lezione te tubave te Fallopit. Prania e tyre eshte e domosdoshme ne rastin e ngjizjes natyrale ose IUI.
  • Gra qe vuajne nga endometrioze e avancuar.
  • Rastet e infertilitetit mashkullor.

1. Stimulimi Ovarial dhe Induktimi i Ovulimit

Kjo procedure eshte e nevojshme per te rritur mundesite per sukses, duke qene se nje grua prodhon vetem nje folikul (per rrjedhoje vetem 1 veze) gjate cdo cikli menstrual natyral. Gjate kesaj faze te punes sone, ovaret stimulohen qe te prodhojne me shume veze. Kohezgjatja eshte rreth 10-20 dite. Ecuria e punes (zhvillimi normal i folikujve) vezhgohet si nepermjet ekografise transvaginale (3-4 te tilla), edhe nepermjet matjes se nivelit te estradiolit ne gjak. Pasi ekzaminimet provojne se folikujt kane arritur nje numer dhe permasa te pershtatshme, caktohet inseminimi artificial perafersisht 36 ore nga administrimi i hCG, e cila nxit maturimin dhe ovulimin e vezeve.

2. Marrja e Vezeve (Pick Up)

Marrja e vezeve behet ne sallen e operimeve, ku pacientja vihet ne anestezi, me qellim qe ajo te mos ndiej asnje shqetesim gjate procedures, e cila zgjat perafersisht 15 minuta.

3. Fertilizimi i Ovociteve

Nje here qe i kemi marre vezet pas punktimit te folikujve si dhe kemi siguruar spermatozoidet ( te marra nga mostra e spermes se partnerit), fillon fertilizimi i ovociteve.
Kjo mund te realizohet nepermjet IVFse konvencionale, e cila perfshin vendosjen e vezes me spermatozoide ne nje pjate me terren ushqyes, ose me ane te ICSIse gjate se ciles nje spermatozoid i vetem, i gjalle, injektohet direkt brenda ovocitit me ndihmen e nje pipete.

4. Kultura e Embrioneve ne Laborator

Embrionet qe krijohen pas fertilizimit te vezeve, vezhgohen ne laborator dite pas dite dhe klasifikohen ne baze te karakteristikave te tyre morfologjike si dhe aftesise per tu ndare. Disa embrione mund te bllokohen, pra te ndalin zhvillimin e tyre. Keta nuk transferohen pasi konsiderohen jo te gjalle.

5. Transferimi i Embrioneve

Transferimi i embrioneve ka te beje me vendosjen ne uterusin e nenes e embrioneve me te mire, me ndihmen e nje kateteri te dizenjuar posacerisht. Edhe kjo si procedure realizohet ne sallen e operimeve, por nuk eshte e nevojshme qe pacientja te vihet ne anestezi duke qene se transferta eshte e shpejte dhe pa dhimbje.

6. Vitrifikimi i Embrioneve te Mbetur

Pasi behet transferimi ne miter i embrioneve te perzgjedhur, ne vitrifikojme ata embrione me cilesi te mire qe nuk jane transferuar. Vitrifikimi eshte nje teknike qe lejon ruajtjen e embrioneve per nje kohe te gjate, duke mundesuar keshtu transferimin e tyre te mevonshem pa patur nevoje qe te behet perseri stimulimi ovarial i pacientes.